Skoči do osrednje vsebine
04 598 03 00 info@dputrzic.si
facebook yotubeikona

Predstavitev Doma Petra Uzarja Tržič

“Neizbežno, ko se nekega dne vsako poletje prevesi v jesen, se tudi mestom pišejo leta in njihovim prebivalcem. Žal z različnimi merili. Desetletja so v življenju mesta kot majhen korak, v človekovem pa pot, posejana z mnogimi mejniki.

Tržič je staro mesto, ki se je predvsem v zadnjem času pomladilo s stanovanjsko sosesko na Bistrici, pri tem seveda mislimo na njegove nove ulice , stanovanjske objekte. Podobo o tem si ponavadi dopolnjujemo z mladimi ljudmi, z otroki v peskovniku, šolarji na pločniku in z mladimi družinami za stekli svetlih stanovanj. Pa vendar tudi v teh mestih živijo starejši ljudje – nekateri še polni moči, da pomagajo drugim, pa tudi že taki, ki jim je jesen njihovega življenja že krepko pritisnila na ramena.

Erman Toudi: Družba brez starcev je kot človek brez spomina. Stari ne umirajo, ampak odmirajo. Z njimi odmira nek svet, način življenja, družbene vrednote, vse, kar tvori kulturo. Stari ljudje so kulturni zaklad.

Občina Tržič se je iz teh in podobnih razlogov odločila, da zgradi dom oskrbovancev v tisti del mesta, ki je poln mladosti in njenega vrveža.”

(iz Projektantskega načrta, ki je nastal v okviru Arhitekt Biroja Kranj februarja 1977)

 

IMG_4285 (Medium)

Dom Petra Uzarja Tržič je splošni javni socialno varstveni zavod, ki leži v zibelki gora Zelenice, Kriške gore, Dobrče in se z dolino odpira proti Kranju in Bledu. Prvi uporabniki so v njem našli svoj dom aprila leta 1980. Dom ima danes 180 stanovalcev, katerim z veliko spoštovanja in prijaznostjo nudijo socialno oskrbo in zdravstveno nego strokovno usposobljeni delavci.

Pri svojem delu sledimo sodobnim strokovnim usmeritvam, delamo po načelih trajnostnega razvoja doma in stalnega izboljševanja kakovosti.

Edinstvena lega, ki omogoča stanovalcem obisk mesta ali pa izlet v naravo, je dodatna prednost našega doma.

Dejavnost doma

Po Zakonu o socialnem varstvu dom za starejše opravlja institucionalno varstvo starejših ter pomoč posamezniku in družini na domu. Institucionalno varstvo po tem zakonu obsega vse oblike pomoči v zavodu, v drugi družini ali drugi organizirani obliki, s katerimi se upravičencem nadomeščajo ali dopolnjujejo funkcije doma in lastne družine, zlasti pa bivanje, organizirana prehrana in varstvo ter zdravstveno varstvo.

Dom za starejše opravlja tudi naloge, ki obsegajo priprave okolja, družine in posameznikov na starost.

Dom ima 107 sob, v katerih je na voljo 180 ležišč. Imamo 42 enoposteljnih sob, od tega 2 za začasne sprejeme, 57 dvoposteljnih sob in 8 triposteljnih sob.

Da zadostimo potrebam naših uporabnikov, dejavnost doma ves čas nadgrajujejo in izboljšujemo ter tako dosegamo visoko zadovoljstvo vseh naših uporabnikov.

Ponujamo pester nabor vsakodnevnih športnih, družabnih in preventivnih aktivnosti, ki pozitivno vplivajo na fizično in psihično zdravje, ponujamo sodobno fizioterapijo, fiziatrijo, psihiatrijo in svetovanje.

Dom je odprt za okolje in številne skupnosti. Sodelovanje s prostovoljci, šolami in drugimi institucijami popestri vsakdan uporabnikom. Z izboljšavami obstoječih sistemov in razvojem novih programov dosegamo visoko zadovoljstvo uporabnikov.

IMG_4262 (Medium) SIMBIOZA - FITNESS NAPRAVE, 16.10.2014 006