Skoči do osrednje vsebine
04 598 03 00 info@dputrzic.si
facebook yotubeikona

Aromaterapija

 

Že lani smo odišavili naše skupne prostore z vonjem sivke evkaliptusa, melise in cimeta. Ob tem smo videli, da so stanovalci dobro sprejeli eterična olja. Zato smo se odločili narediti korak naprej.

Uporaba eteričnih olj je v tujini že poznana praksa in z njeno uporabo dosegajo pomembne rezultate (zmanjšanje stresa, zmanjšana uporaba zdravil, boljše počutje). Aromaterapija je dopolnitev v integrativni zdravstveni negi. Pri nas jo trenutno uporabljamo pri kopanju, tako imenovani biserni kopeli, za odišavljanje skupnih prostorov ter pri masažah stopal.

Od aprila 2016 uporabljamo pri kopanju stanovalcev aromaterapijo. Z aromaterapijo želimo doseči boljše zdravje in dobro počutje.

Odločili smo se, da bomo uporabljali eterična olja, s katerimi zmanjšujemo možnost infekcij. Uporaba izbranih eteričnih olj zmanjšuje tudi stres. Eterična olja so substance rastlin, na katere se je naše telo navadilo skozi evolucijo. Substance naravnega izvora imajo drugačno delovanje na naše telo kot sintetične učinkovine in so manj alergene.

Celotni projekt vodi timska sestra, Maja Kržišnik, ki se je izpopolnjevala v aromaterapiji.

Cilj aromatičnih kopeli je, da vzpostavimo harmonijo v našem telesu.  Pomembna je tudi pri energetskem čiščenju.  Za sproščujoče, zračno vzdušje bomo dodali izparilniki.  Z delovanjem vonja na naše telo lahko utemeljimo delovanje eteričnih olj na naša čustva, spomin in hormonski sistem.

Eterična olja na tem nivoju sproščajo, uravnavajo razpoloženje, pomirjajo in delujejo antidepresivno.

Recept za sproščajočo aromatično kopel

noge, telo ali sedečo kopel: 1 žlica morske soli + 6 kapljic eteričnega olja sivke (lavandula angustifolia). Dišečo sol dajte v kopel.

 Na čustveni ravni sivka pomirja, dviga razpoloženje in preganja strah. Na duhovni ravni nam sivka daje občutek, da nismo sami, zapuščeni in pozabljeni. Sivka je mama, ki nas ljubi tudi takrat, ko naredimo napako.

Aromaterapija je kot čarobna palčka, ki se dotakne vsega – sprosti telo, umirja misli in spodbuja dobro razpoloženje.

Ko doma uporabite, uporabite kaplijco ali dve, izbranega eteričnega olja – namažete se po zatilju, sencah ali kanete v izparilnik ali po vzglavniku za lepše sanje.

Kot velja v življenju, z ničemer ni dobro pretiravati.

Z uporabo eteričnih olj ne opuščamo drugih ustaljenih postopkov, temveč jih dopolnjujemo z željo doseči boljše počutje naših stanovalk in stanovalcev.

Nekaj nam najbolj znanih eteričnih olj in primeri farmakološkega delovanja:

 

EVKALIPTUS

Uporabimo pri:

bronhitisu, sinusitisu, prehladu, vročini, slabi cirkulaciji; za večje čustveno ravnotežje in koncentracijo

PRAVA SIVKA

Uporabimo pri:

Opeklinah in poškodbah kože(psoriazi, dermatitisu, ekcemih), astmi, bronhitisu, prehladu; zniža krvni pritisk

ROŽMARIN

Uporabimo pri:

Respiratornih težavah, prebavnih težavah, glavobolu, slabosti, dviguje krvni pritisk, revmi, krčih

MELISA

Uporaba:

Pomirja, pomaga pri stresu, nespečnosti, znižuje krvni pritisk, proti komarjem, pri prebavnih težavah, glavobolu

 

 

FOTKA 46