Skoči do osrednje vsebine
04 598 03 00 info@dputrzic.si
facebook yotubeikona

Paliativna oskrba

V Domu Petra Uzarja se izobražujemo na področju skrbi za umirajoče. V ta namen smo oblikovali skupino, ki izdeluje načrt obravnave in skrbi za umirajoče osebe. Ravnamo se po novih metodah, poskušamo prisluhniti človeku ter omogočiti njemu in svojcem prijaznejše zadnje dni. Zelo so pomembni dobro sodelovanje s svojci, podpora iz ene in druge smeri ter medsebojno zaupanje. S skupnimi močmi in interdisciplinarno se trudimo za obvladovanje simptomov, ko je zdravljenje izčrpano.

Namen je dvigniti kakovost bivanja posameznika, v zadnjih dneh ali tednih življenja, na raven, ko mu zna na različne načine – s pogovorom, glasbo, aromaterapijo in, če je potrebno, lahko tudi s protibolečinsko terapijo, pomagamo k mirnemu in spokojnemu odhodu.

Zavedamo se, da imajo pri ohranjanju dostojanstva ključno vlogo bolničarji, ki izvajajo nego, saj upoštevajo želje stanovalcev.

Na oddelkih moramo prepoznati, ali je bolečina pri stanovalcu odraz notranjega dogajanja ali stiske. Oblikovali smo bolečinsko lestvico na podlagi katere spremljamo stanovalca in nato poročamo zdravniku.
Vsi moramo vedeti, da so proti koncu življenja prisotne stiske, ki jih lahko olajša pogovor, ne tableta.

S primernim pristopom na področjih prehranjevanja in avtonomije izločanja, ohranjamo dostojanstvo stanovalca.
Pri hranjenju hranimo z občutkom, spodbujanjem, nikoli na silo.

Hranjenje stanovalcev z demenco je iskanje najrazličnejših poti in načinov, kjer ne moremo preprosto reči, da ne jé več, saj je vzrok lahko v tem, da posameznik ne prepozna hrane ali pribora, pa bi jedel. Uporabiti moramo bazalno stimulacijo. Izjema je le irreverzibilna demenca.

Ne pozabimo se vprašati, kako bi bilo nam in česa si ne bi želeli, da drugi počnejo z nami, ko bomo odhajali.